Mcafee Secure
Laserpen online kopen - wereldwijde levering en 14 dagen gratis vervanging
Home >> Blog >> Waarom zijn groene lasers helderder dan andere kleuren?

Waarom zijn groene lasers helderder dan andere kleuren?

Uitzichten:1419     Gepubliceerd door jensen - 16.10.2021

Lasertechnologie heeft een lange weg afgelegd sinds de theoretische conceptie in de 19e eeuw. Het begrijpen van de nuances van laserlicht en de natuurkunde als geheel is een voortdurende wetenschap met de huidige vooruitgang in het veld kijkend naar het kwantumrijk. Maar voor de onderzoeksgemeenschap en het grote publiek valt er nog veel te ontdekken op dit relatief nieuwe wetenschappelijke gebied.

Neem lasers met zichtbaar licht, de meest voorkomende variant die door gewone mensen wordt gebruikt voor zaken als presentaties, sterrenkijken in de astronomie, wetenschappelijke experimenten, laserbranden en meer. Natuurlijk kunnen we het werkelijke laserpunt zien en zelfs met onze eigen ogen stralen, maar waarom zijn sommige kleuren beter zichtbaar dan andere? Wat maakt groen laserlicht beter dan rood of blauw en paars voor zichtbaarheidsdoeleinden? Hoe zit het met laserbranden? Lees verder voor een beter begrip van lasers met zichtbare straal.

HET ZICHTBARE LICHTSPECTRUM BEGRIJPEN

Al het zichtbare en onzichtbare licht (ultraviolet en infrarood) dat in het universum bestaat, valt in het elektromagnetische spectrum. Maar het zichtbare lichtspectrum (Bron: NASA) is een klein deel van dat bereik dat we met het blote menselijk oog kunnen zien. Dingen zoals: groen gras, blauwe lucht, rode appels, paarse druiven; denk aan de regenboog of een prisma of zelfs een OLED tv-scherm met al zijn zichtbare kleurprofielen. Mensen kunnen doorgaans een golflengtebereik van 380 nm tot 700 nm zien (NM: Nanometers).

Onze ogen zijn geëvolueerd om te fungeren als gekalibreerde ontvangers die deze smalle lichtband accepteren en interpreteren. Sommige golflengten binnen het zichtbare lichtspectrum lijken helderder of robuuster dan andere kleuren. Dit weten is een cruciale informatie om te overwegen wanneer u online een laserpointer wilt kopen.

groene laser

STRAALKLEUR VERSUS. ZICHTBAARHEID

Weten hoe helder een bepaalde laser is, hangt af van een aantal verschillende factoren. In het algemeen:

• Groen laserlicht van 532 nm is 5x-7x helderder dan elke andere laserkleur met hetzelfde vermogen.

Gevoeligheid in onze ogen piekt rond de groene lichtgolflengten. Dus een 500mW groene laser zal helderder zijn dan een 500mW 445nm blauwe, 650nm rode of 405nm paarse laser. Groen laserlicht is daarom ideaal voor gebruik buitenshuis overdag met vermogens van meer dan 300mW. Als u op zoek bent naar een ganzencontrolelaser, zorg er dan voor dat u niet minder dan 300mW groen laserlicht gebruikt. In de regel geldt: hoe hoger het vermogen, hoe beter voor de afschrikking van buitenganzen.

• Groen laserlicht heeft meer verstrooiing in de atmosfeer, waardoor het beter is voor astronomie en het aanwijzen van sterrenbeelden aan de nachtelijke hemel.

Lichtverstrooiing geeft je een beter zichtbare straal, en dit is ideaal om 's nachts bepaalde lichamen aan de hemel aan te wijzen. Je kunt zeker andere bundelkleuren gebruiken voor astronomie, maar groen is over het algemeen superieur voor visualisatiedoeleinden.

STRAALKLEUR VERSUS. LASERBRANDVERMOGEN

In tegenstelling tot het belang voor de zichtbaarheid van lasers, speelt kleur geen cruciale rol bij het beschouwen van het brandvermogen van lasers.

• mW-sterkte is de enige belangrijke factor met betrekking tot het brandvermogen van de balken. Je hebt minimaal 300 mW stroom nodig om dingen te doen zoals lucifers aansteken, ballonnen laten knappen, een lont aansteken en meer.

Om deze reden is elke kleurenlaser goed in hogere vermogens. Dus blauwe laserpointers zorgen voor de beste brandende lasers die er zijn. Aangezien de meeste blauwe lasers variëren van 1000mW tot 5000mW en je 300mW nodig hebt voor brandvermogen, is het geen raadsel waarom ze ideaal zouden zijn. Een 3.000mW blauwe laser is 10x sterker dan een 300mW laser en daarom 10x beter voor verbrandingsexperimenten.

Vorige: WAT KWALIFICEERT ALS EEN MILITAIRE LASER?
Volgende: Waarom lijkt laserlicht magisch voor mensen?