Mcafee Secure
Laserpen online kopen - wereldwijde levering en 14 dagen gratis vervanging
Home >> Blog >> Verklaring over het gebruik van laserpointers

Verklaring over het gebruik van laserpointers

Uitzichten:1398     Gepubliceerd door jensen - 18.04.2019

Laserpointers worden al een aantal jaren in collegezalen gebruikt en kunnen op een verantwoorde manier een effectief hulpmiddel zijn. Onlangs, als gevolg van prijsverlagingen, zijn deze apparaten op grote schaal op de markt gebracht, omdat er nieuwigheden en klachten zijn ontvangen van hun ongepast gebruik door sommige aanwezigen tijdens lezingen.

Lasergevaren

Lasers, een afkorting voor lichtversterking door gestimuleerde emissie van straling, zijn een buitengewoon heldere lichtbron. Een zichtbare laser van 1mW is ongeveer een miljoen keer briljanter dan een 100 watt gloeilamp en dergelijk licht kan onder bepaalde omstandigheden schade aan het oog veroorzaken. Lasers worden ingedeeld in vier hoofdklassen om het daaraan verbonden risico te identificeren. Klasse 1 vertegenwoordigt de minst gevaarlijke waarbij blootstelling van het oog aan directe of gereflecteerde bundels naar verwachting geen schade zal veroorzaken. Klasse 2-lasers hebben een vermogen van maximaal 1mW en beschadigen het oog niet wanneer de blootstelling aan het oog de 250 milliseconden niet overschrijdt. Dit is normaal de tijd die nodig is om te reageren op een heldere lichtbron en je oog te sluiten (de knipperreflex). Klasse 3-lasers zijn onderverdeeld in klasse 3A (uitvoer <5 mW) en klasse 3B (uitvoer> 5 mW). Klasse 3 en 4 lasers kunnen het oog beschadigen in een tijd die kleiner is dan de knipperreflex en vanwege deze Klasse 3B en 4 zijn lasers onderworpen aan strikte controles onder het laserveiligheidsprogramma van de universiteit.

Klasse 1-lasers zijn niet voldoende helder om als aanwijzers te dienen en daarom zijn laserpointers Klasse 2 of Klasse 3A. Deze laatste stralen maximaal 5 milliwatt uit en ze produceren blootstellingen die het oog sneller kunnen beschadigen dan kan knipperen. Het Verenigd Koninkrijk heeft de verkoop van klasse 3A laserpointers verboden, hoewel deze legaal zijn in Canada en de Verenigde Staten. Een aantal nationale en lokale overheden in de Verenigde Staten hebben voorschriften vastgesteld om het gebruik van Class 3A-aanwijzers te beperken.

laserpointer

Blootstelling van de ogen van een persoon aan een kortstondige zwaai van een Klasse 2 of Klasse 3 laserstraal kan resulteren in tijdelijke flitsblindheid, nabeelden en verblinding, wat bijzonder gevaarlijk kan zijn als het individu bezig is met een vision-kritische activiteit. Er zijn gedocumenteerde gevallen van schade aan het netvlies na blootstelling aan meer dan een seconde aan klasse 3A laserpointers.

Veiligheidsmaatregelen

• Erken dat Klasse 2 en Class 3A laserpointers geen speelgoed zijn en dat met name Klasse 3A-lasers schade aan het oog kunnen veroorzaken;
• Alleen aankoopwijzers waarbij het uitgangsvermogen, de lasergevaardikatie en een waarschuwing over mogelijk ooggevaar op een etiket staan of in de gebruiksaanwijzing zijn opgenomen;
• Vermijd de aanschaf van klasse 3A-laserwijzers, tenzij dit voor een specifiek doel nodig is;
• Het wordt aanbevolen om alleen aanwijzers te gebruiken die een maximale klasse 2-markering (minder dan 1 mW) hebben met een golflengte tussen 630 en 680 nm; een laserpointer met een kortere golflengte aanschaffen als de keuze wordt gegeven: een laser van 1 mW bij 630 nm zal veel helderder lijken dan een 5 mW laser bij 670 nm;
• Kijk nooit rechtstreeks in de laserstraal;
• Richt de aanwijzer nooit op mensen of op reflecterende oppervlakken;
• Koop alleen pointers die alleen aan blijven, terwijl u er met uw vingers druk op uitoefent.

Misbruik

Onjuist gebruik van een laserpointer door het niet opvolgen van de veiligheidsmaatregelen kan oogletsel veroorzaken en dergelijke praktijken zijn niet acceptabel. Oneigenlijk gebruik kan omstandigheden creëren die de gezondheid of veiligheid van anderen in gevaar brengen, en omvat ook verstoring van klassen door het speels scannen van balken, ook al resulteert dit niet in blessures. Deze verkeerd-gebruikbare laseraanwijzingen kunnen onderworpen zijn aan disciplinaire procedures onder de Gedragscode van studenten of het gepaste personeelsbeleid of kunnen onderworpen zijn aan mogelijke juridische stappen als de blessure resulteert.

Vorige: Is de 10000mW groene laserpen (laser pointer) online betrouwbaar?
Volgende: Kunnen laserpointers objecten verbranden?