Mcafee Secure
Laserpen online kopen - wereldwijde levering en 14 dagen gratis vervanging
Home >> Blog >> Laserpennen in de astronomie - de leuke en veilige manier

Laserpennen in de astronomie - de leuke en veilige manier

Uitzichten:1733     Gepubliceerd door jensen - 09.04.2019

Laserpennen zijn zeer nuttige hulpmiddelen, al lang gebruikt door professionele astronomen. Vanwege miniaturisatie en betaalbare technologie zijn nu groene laserpennen goedkoop beschikbaar voor elke astronoom in de achtertuin.

Ze zijn erg handig om vage objecten in de nachtelijke hemel te wijzen, vooral om anderen te laten zien waar je naar kijkt. Gebruikt op een sterrenfeest, zullen er minder momenten zijn dat je zegt "Nee, niet die, ik heb het over DAT daar precies!"

Maar, zo handig als laserpennen voor astronomie zijn, ze kunnen je in ernstige problemen brengen als je niet voorzichtig bent en de regels niet kent om ze te gebruiken.

Basisprincipes van de laserpen

Lasers worden vaak gebruikt door veel astronomen in de achtertuin.

Degenen die specifiek door astronomen worden gebruikt, zijn zo ontworpen dat ze in de zoekerscope-houder op uw telescoopbuis passen. Dit maakt dergelijke lasers ideaal om zowel als een aanwijzer als een handige vinderscoop te gebruiken.

Wanneer deze is uitgelijnd met uw telescoop, levert een laserpen naast een traditionele vinderscoop geweldige resultaten op. Voordat u door de vinderscoop kijkt, kunt u precies zien waar de telescoop naar wijst.

Lees in feite nog een keer en je vindt nog een leuk trucje met lasers om precies te zien waar je telescoop naar kijkt.

Laserkleur

Lasers zijn er in allerlei kleuren, maar de kleuren die voor ons doel worden gebruikt, zijn groen. Dit komt omdat het menselijk oog het meest gevoelig is voor kleuren uit het groen-gele spectrum, dus het volgen ervan in de nachtelijke hemel is een koud kunstje.

Bovendien zijn groene lasers helderder dan rood en blauw voor elke gegeven hoeveelheid stroom. Dit maakt ze ideaal als kleine, krachtige, draagbare instrumenten die op een batterij worden gebruikt.

laserpen astronomie

Laservermogen en helderheid

De helderheid van een laser wordt bepaald door het vermogen ervan. Hoe hoger het vermogen, hoe helderder de laser. Hoewel dit alleen geldt voor een vaste golflengte (kleur).

Een groene en rode laser met dezelfde uitgangsvermogen heeft bijvoorbeeld niet dezelfde helderheid. In dit voorbeeld is de groene laser helderder.

Houd er ook rekening mee dat als het gaat om vermogen, hoger niet altijd beter is. Laat u niet verleiden om een krachtige laser te kopen: u hebt hem niet nodig voor astronauten in de achtertuin.

En dat is een goede zaak!

Ten eerste zijn krachtige lasers duurder. Ten tweede zorgt een laser met hoog vermogen ervoor dat uw ogen steeds opnieuw scherpstellen wanneer u ze gebruikt. Dit veroorzaakt onnodig ongemak en verstoort je nachtzicht.

De sleutel is om een laserpen te kopen die zo helder is dat de laserstraal duidelijk te zien is, maar niet zo helder dat je zicht eronder lijdt.

Een groene laserpen gebruiken voor astronomie

Nu je de basis kent, is het tijd om je groene laserpointer daadwerkelijk te gaan gebruiken voor astronomie!

Hieronder onderzoeken we de manieren waarop u een laserpen kunt gebruiken voor sterren kijken.

Als een aanwijzer

Om te beginnen is het meest voor de hand liggende gebruik van laserpennen, nou ja, wijzen! Je kunt je vrienden rond de nachtelijke hemel nauwkeurig laten zien met lasers, vooral wanneer je een groep mensen aanspreekt.

Zorg ervoor dat u het onderstaande veiligheidsadvies volgt en gebruik alleen een laserpen die niet 'altijd aan' is (dat wil zeggen een die u moet indrukken om hem te laten werken).

Wanneer u een voorwerp naar een vriend of medelid van uw astronomieclub wilt wijzen, zorg er dan voor dat er geen vliegtuig in de buurt te zien of te horen is, druk uw laser aan en richt de straal precies op de plaats waar het object zich bevindt.

Zodra de persoon kan zien waar je wijst, schakel je de laser weer uit.

Dit is een snelle en zeer effectieve manier om beginners een rondleiding door de nachtelijke hemel te geven en veteranen een pointer naar het beeld dat u hen wilt laten vinden.

Als een vinderscoop

U kunt uw laserpen gebruiken als een vinderscoop. De vinderscope-houder op uw telescoopbuis kan de laserpen vasthouden.

In combinatie kunnen deze twee gereedschappen wonderen doen om de snelheid en nauwkeurigheid te vergroten waarmee u het telescoopobjectief kunt bereiken!

Sommige astronomen in de achtertuin geven er de voorkeur aan om een laser te gebruiken voor een vinderscoop. De belangrijkste reden is dat je bij lasers niet hoeft te bukken en er doorheen te kijken telkens wanneer je op een object jaagt.

Dit is vooral handig wanneer het bereik op een lage hoogte is ingesteld, waardoor u moet bukken, soms enkele minuten per keer of als u rugklachten heeft.

Wetten en richtlijnen over gebruik van laserpointer

Een laser is een sterk gefocuste lichtstraal. Het kan een lange afstand afleggen zonder teveel af te wijken. Dit maakt het nuttig om op een donkere nacht naar sterren te wijzen ... en ook potentieel gevaarlijk voor mensen in de lucht.

Er zijn veel gevallen geweest van mensen die lasers in vliegtuigen en helikopters richtten, om zichzelf in de problemen te brengen.

Wat je misschien niet beseft, is dat je laserstraal van puntformaat een hele cockpit in een stekend groen licht kan vullen.

Op een afstand van 500 ft kan een laserpunt bijvoorbeeld een cirkel zijn van licht met een hoge intensiteit van ongeveer 6 ft breed.

Zo'n laser kan de piloot en de bemanning tijdelijk verblinden en hun leven in gevaar brengen en die van al hun passagiers. Het komt overeen met een flits van een camera in je ogen terwijl je in een pikzwarte nacht een auto bestuurt. U begrijpt waarom de regels voor het gebruik van laserpennen streng zijn.

Een uittreksel benadrukt de wettelijke sanctie en de incidenten van het laseren van vliegtuigen:

"Interfereren met de bediening van een vliegtuig is een misdaad die bestraft kan worden met een maximum van 20 jaar gevangenisstraf en een boete van $ 250.000.

In 2009 waren er 1.489 lasergebeurtenissen geregistreerd bij de FAA - dat wil zeggen dat piloten melden dat hun cockpits door de apparaten werden verlicht. Het volgende jaar was dat aantal bijna verdubbeld tot 2.836. "

De nieuwste FAA-gegevens voor 2016 laten zien dat er 7442 incidenten waren, dat is meer dan 20 per dag.

De website van Sky en Telescope heeft gedetailleerd advies over de veiligheid van de aanwijzer, waaronder:

  • Schijn nooit een laserpen naar een persoon, vliegtuig of ander voertuig.
  • Kijk nooit rechtstreeks in de laserstraal
  • Sta niet toe dat kinderen ze zonder toezicht gebruiken
  • Richt een laser niet naar de hemel als je een type vliegtuig boven je hoofd kunt zien of horen
  • Gebruik geen laserpennen binnen een straal van 3 kilometer van een luchthaven
  • Aanwijzers moeten een sticker met 'voorzichtigheid' of 'gevaar' bevatten. Koop niet zonder.
  • Dingen om in gedachten te houden bij het kopen van een laserpen
  • Na het lezen van de voorzorgsmaatregelen, zijn hier een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij het kopen van een laser.
  • Lasers zijn er in allerlei mooie vormen en maten. Van kleine sleutelhangerlasers tot grote, schijnbare fakkels, als je toevallig een Star Wars-fan bent!
  • Als astronoom in de achtertuin is alles wat je nodig hebt een middelgrote groene laserpen. Laserpennen die speciaal zijn ontwikkeld voor astronomie zijn gemakkelijk te vinden en we hebben er drie aanbevolen in de onderstaande tabel.
  • Een laatste aspect dat de meeste mensen over het hoofd zien als ze een laser kopen, is de bedrijfstemperatuur.
  • Als u op een koude plaats woont waar sneeuw veel voorkomt, is het mogelijk dat de laser in de kou van de nacht niet goed functioneert. Meest voorkomende laserpennen werken niet als de binnentemperatuur daalt tot onder het vriespunt, dus houd ze buiten de kou, of ...
  • Koop er een die koud en vorstbestendig is. Deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar (maar duur) en we hebben er een aanbevolen in de onderstaande tabel. Ze kunnen ver onder het vriespunt worden gebruikt.

Samenvatting van astronomie laserpennen

Groene laserpennen zijn een goedkoop, draagbaar en echt effectief stuk astronomiemateriaal.

Je moet Rthenm veilig gebruiken en ze zijn niet naar ieders smaak, maar ...

Als je betrokken bent bij outreach of regelmatig de nachtelijke hemel bekijkt met collega-astronomen, zul je er geen spijt van hebben dat er één in je verzameling zit.

Oh, en dat laatste leuke trucje? Richt de laser door het oculair van je telescoop en kijk terwijl hij de optische buis de lucht in schiet om precies te laten zien waar je telescoop naar wijst.

Vorige: Kan ik veilig een laserpointer gebruiken?
Volgende: Is de 10000mW groene laserpen (laser pointer) online betrouwbaar?