Mcafee Secure
Laserpen online kopen - wereldwijde levering en 14 dagen gratis vervanging
Home >> Blog >> Laser pointer veiligheidstraining

Laser pointer veiligheidstraining

Uitzichten:814     Gepubliceerd door jensen - 02.04.2019

In de afgelopen paar jaar hebben we een toename van verwondingen gezien van laserpointers. Ze brengen soms ernstige retinale schade en onomkeerbare blindheid met zich mee. Deze letsels zijn meestal afkomstig van misleidende of onjuist geclassificeerde lasers die open verkrijgbaar zijn op de markt.

Dit is een dringende zaak: meer dan 7 gevallen van mensen onder de 18 jaar die nu met permanent verminderd zicht moeten leven (lees meer over deze 7 gevallen), alleen al in de afgelopen 4 jaar! De gevaren van laserpointers zijn reëel en de situatie verbetert niet.

Als we teruggaan in de tijd, kunnen we een paar rode laseraanwijzers zien die in klassen werden gebruikt, maar deze waren over het algemeen veilig. Ik herinner me echter nog steeds de eerste leraar die in de klas een groene laserpointer opriep voor het nieuwheidseffect.

laser pointer veiligheids

Deze eerste laserpointers waren bedoeld om 's nachts te worden gebruikt voor astronomie. Het verschil tussen rode en groene laser is dat je de straal 's nachts kunt zien. Ze waren niet bedoeld voor iedereen en de prijs was behoorlijk hoog.

Nu fabrikanten goedkope laserdiodes kunnen kopen van dubieuze oorsprong, zien we ze overlopen op de markt.

HOE GEVAARLIJK ZIJN LASERSCHARTERS VOOR MENSEN VAN OGEN?

Als je wilt weten hoe gevaarlijk laserpointers kunnen zijn, kijk dan eens naar deze rave die plaatsvond in 2009 in de buurt van Moskou, waar ten minste 12 feestgangers werden getroffen door gevallen van laserblindheid omdat de lasers verkeerd waren gelabeld.

Meer recent zijn ten minste 111 gevallen gedocumenteerd van mensen die hun gezichtsstoornissen kregen na een laser expositie.

Maar uit deze 111 gevallen, waar ik me het meest zorgen over maakte, was dat kinderen tot de getroffenen behoorden. Wij als samenleving moeten worden geïnformeerd over het risico van de onbeperkte toegang tot deze hoogwaardige lasers die u op internet kunt kopen.

Lasers, afhankelijk van golflengte, kracht, belichtingstijd, spotgrootte en lokalisatie, kunnen blijvende schade toebrengen aan oog en netvlies, wat kan leiden tot blindheid. Het netvlies is het deel van het oog dat een aanzienlijk risico loopt omdat een laser door het transparante kristallijne deel van het oog gaat en het met zenuwe bedekte deel van het netvlies brandt.

Dit gebied kan zichzelf niet regenereren. Meestal beschermen de knipperreflex of eye-rolling beschermmechanismen het oog tegen laser minder dan 1 mW. Deze klasse laser kan alleen letsel veroorzaken als de belichtingstijd langer is dan 0,25 seconden. Dit is de typische tijd die nodig is om te knipperen. Het zijn echter niet alleen ravers of kinderen die hier snel op zullen reageren, maar de meeste mensen ook.

Het goede deel is dat de pupil niet erg groot is en dat we hem meestal kunnen vermijden, maar dat betekent niet dat hij nog steeds veilig is.

Zelfs als we laserpointers reguleren en testen om te verzekeren dat ze onder de 1 mW blijven, worden de meeste apparaten die je kunt kopen bij directe wederverkopers die ze met hun beste kennis verkopen ten onrechte als veilig aangemerkt, maar ze vormen wel een risico.

Deze laseraanwijzers zijn gewoonlijk op batterijen en zijn gevaarlijker in de blauwe of groene golflengten, omdat de uitvoer nooit precies is gespecificeerd in hun documentatie.

Om verschillende kleuren te bereiken, gebruiken ze een frequentieverdubbelaar, wat betekent dat ze niet alleen in de kleur die u ziet, maar ook in het infrarode spectrum uitzenden. Dit betekent dat ze een veel hoger vermogen leveren dan verwacht, of zelfs gespecificeerd.

Ook worden de opgegeven specificaties bepaald bij een specifieke temperatuur. Dit betekent dat het mogelijk is om verschillende en onverwachte resultaten te hebben met dezelfde laser wanneer deze wordt gebruikt in verschillende omstandigheden, zoals buitenshuis, in warme omgevingen, enz.

De beste manier om er zeker van te zijn is om de uitvoer te meten met een lasermachtmeter.

En als je kijkt naar het monster van de kwetsuur van het kind, dan kunnen we zien dat het gemiddelde groene laservermogen dat ze hebben blootgelegd minstens 45 mW is. Het is heel verkeerd om iemand zonder een goede laserveiligheidstraining dit te laten manipuleren. Al deze lasers kunnen worden gekocht met specificaties van minder dan 1 mW voor wat ik heb gezien en gekocht.

LASER POINTER VERMOGEN EXPERIMENT

Om mijn persoonlijke nieuwsgierigheid te bevredigen kocht ik een draagbare blauwe laserpointer van een populaire website. Er werd gesteld dat het 400 mW zou produceren. Dit is nog gevaarlijker dan een laserpistool: waarom? Omdat het niet opgesloten zit in een veilige ruimte die alleen toegankelijk is voor trainingsmedewerkers.

Dit is geen speelgoed en het is niet afgesloten. Zijn mensen zich bewust van de gevaren van laserpointers als deze?

Om dit te verhullen, vertrouwt u de opgegeven uitvoer niet totdat u alle lasers die beschikbaar zijn kunt testen, tenzij u deze hebt getest met een laser vermogensmeter.

Vorige: Laserpennen: het perspectief van een optometrist
Volgende: Kan ik veilig een laserpointer gebruiken?